Dlouhodobě neobsazených pracovních pozic není víc než 10 %

(Praha 2. 7. 2018) – Rychlý průzkum mezi zaměstnavateli ukázal, že většina firem nemá zásadní problém s dlouhodobě neobsazenými pracovními pozicemi.

Podle vyjádření zaměstnavatelů 42 % nemá dlouhodobě neobsazené pozice (tj. místa volná déle než půl roku). Každá dvacátá pracovní pozice je dlouhodobě neobsazená ve 38 % firem, ve 21 % podniků představují delší dobu volná místa desetinu všech pozic.

„Nedostatek zaměstnanců pro firmy zatím nepředstavuje zásadní problém. Daleko horší je, že ani výhledy neslibují zlepšení,“ komentuje výsledky průzkumu, který uskutečnila personální společnost Předvýběr.CZ mezi svými zákazníky z řad zaměstnavatelů, její obchodní ředitel František Boudný.

Jen pro čtyři procenta zaměstnavatelů znamená nedostatek lidí výraznou komplikaci v organizaci letních dovolených, vyplynulo z průzkumu. Pro dalších 29 % firem jde jen o částečné potíže, naopak 17 % dotázaných nemá s plánováním dovolených vůbec žádné komplikace.

„Třicet procent firem situaci hodlá řešit větším využitím brigádníků, šestadvacet procent podniků letos víc využívá práva zaměstnavatele určit lidem termín dovolené,“ prozrazuje šéf Předvýběru.CZ František Boudný. Omezení provozu přes prázdniny plánuje 13 % podniků a v devíti procentech situaci vyřeší celofiremní dovolená.

zde najdete více informací o společnosti Předvýběr.CZ