Češi se naučili doplňovat vitamín D, zájem o „áčko“ naopak klesá

(Praha 14. 2. 2018) – Nejčastěji v lékárnách nakupujeme multivitamíny a vitamín C, naopak nejméně vitamín K a A. Právě vitamín A šel loni nejméně na odbyt, naopak na dračku šel vitamín D. Vyplývá to z analýzy internetového e-shopu Lékárna.cz.

„Donedávna neprávem opomíjený byl vitamín D. Jeho doplňování je právě v našem zeměpisném pásmu důležité, obzvlášť teď v zimních měsících,“ potvrzuje magistra Pavla Horáková, která vede tým lékárníků poskytujících rady zákazníkům Lékárny.cz prostřednictvím online chatu.

„Vitamín D se tvoří v našem těle především působením slunečního záření. V zimě slunce tolik nesvítí, chodíme zahalení ve vrstvách oblečení, takže se snižuje plocha kůže, kde může slunce působit. A ve stravě přijímáme vitamínu D málo narozdíl od obyvatel okolo Středozemního moře. Déčko je přitom důležité pro regulaci vápníku a fosforu a jeho nedostatek má vliv na měknutí kostí a u dětí způsobuje křivici,“ vysvětluje Pavla Horáková.

Zdá se, že funguje osvěta: prodej přípravků s vitamínem D meziročně vyrostl o 38 %.

Multivitamíny jsou sice nejprodávanější, ale jejich pozice se meziročně nijak zásadně nemění. Stejně tak celá kategorie vitamínů meziročně nijak nerostla. „Utrácíme za vitamíny zhruba stále stejně, jen naše ‚chutě‘ se mění,“ zjednodušeně shrnuje Ivana Broklová, analytička Lékárny.cz.

Z jednotlivých vitamínů lidé nejčastěji nakupují vitamín C. I ten v prodejích kopíruje trend celé kategorie: ve srovnání s předchozím rokem se prodalo víceméně stejné množství. Podle odborníků u zdravého člověka není nutné céčko doplňovat. „Čím více přijímáme vitamíny přírodní cestou, tím je to pro tělo přirozenější,“ říká Pavla Horáková. „Pokud nejsme nemocní a máme dostatečně pestrou stravu s dostatkem zeleniny a ovoce, nevidím důvod doplňovat vitamín C uměle,“ dodává.

Třetinový propad zájmu meziročně zaznamenal vitamín A. „Celkově ho doplňujeme méně často než jiné vitamíny. Ze zdravotního hlediska je vhodnější jeho doplňování z přírodních zdrojů,“ doporučuje lékárnice Pavla Horáková.

Vitamínový žebříček
(podíly na celkovém prodeji, v kusech)
34 % multivitamíny
31 % vitamín C