Search
Close this search box.

Víte, kdo má nejpohodovější a kdo nejnáročnější profesi?

Nejvíc stresu v práci si užije hasič. Naopak nejpohodovější profesí je opravář hudebních nástrojů. Nejlepším džobem roku je pojistný matematik. Celkem asi nepřekvapí, že nejhůř je na tom dělník pro těžké práce například v rafinériích. Žebříček nejlepších a nejhorších povolání roku 2010 zveřejnil americký server CareerCast.

Po hasičích druhou nejvíce stresující profesí je práce vrcholového manažera a třetí nejnáročnější profesí je taxikář. Mezi pět povolání s největší dávkou stresu patří ještě práce chirurga či policisty.

V první desítce nejstresovějších profesí najdete ještě piloty, lidi z komunikačních a realitních agentur. Na stránkách serveru CareerCast najdete žebříček 10 stresově nejnáročnějších povolání  s velmi podrobným rozborem každého z nich.

10 stresově nejnáročnějších profesí
1. hasič
2. top manažer
3. taxikář
4. chirurg
5. policajt
6. letecký pilot
7. dopravní policajt
8. specialista public relations
9. reklamní pracovník
10. realitní makléř

Asi nepřekvapí, že práce s vysokou dávkou stresu zároveň přináší lidem, kteří ji vykonávají, vysokou míru spokojenosti s ní (jinak by ji nedělali), ale také slušný plat a nízkou hrozbu nezaměstnanosti.

Pomyslnému žebříčku nejpohodovějších profesí kraluje opravář hudebních nástrojů. Druhou nejpohodovější profesí je úředník zajišťující zdravotnickou dokumentaci a třetí nejpohodovější je práce pojistného matematika. Také přehled 10 nejpohodovějších povolánínajdete v angličtině na stránkách CareerCast.

10 nejméně stresových profesí
1. opravář hudebních nástrojů
2. zdravotnický dokumentarista
3. pojistný matematik
4. řidič vysokozdvižného vozíku
5. elektrikář
6. sekretářka ve zdravotnictví
7. knihovník
8. účetní
9. ladič pian
10. domovník

Zajímavé je, že experti serveru dali dohromady také žebříček 10 nejlepších povolání: úplně nejlepším džobem je práce pojistného matematika, která patří také mezi tři nejméně stresující profese. Dalšími džoby snů je práce softwarového inženýra a systémového analytika v počítačové branži.

Vůbec naopak nepřekvapí, že nejméně záviděníhodnou práci má dělník pro těžké práce, dále dřevorubec a železář, uvádí přehled 10 nejhorších povolání.

Největším háčkem amerických tabulek je… že jsou americké. Obdobné šetření v Česku by nejspíš dopadlo jinak. Nejspíš není pochyb, že i český hasič si užívá vysoké dávky stresu, je ale otázkou, jestli by se u nás v žebříčku vůbec objevil třeba dřevorubec nebo dělník rafinerie.

Co za profesi děláte vy? Užíváte si hodně stresu, nebo je to spíše lážo plážo práce?