Volební vítězství oslaví podle bookmakerů občanští demokraté

V nadcházejících hejtmanských a senátních volbách modří ptáci nakonec v souhrnu obhájí pozice s odstupem od strany přátel růže a zásadní zemětřesení na české politické scéně se konat nebude. Tvrdí to kurzy vypsané bookmakery sázkové kanceláře Unibet.

„Vláda Mirka Topolánka podle nás příští týden nepadne,“ očekává Lukáš Vincent, bookmaker Unibetu pro střední a východní Evropu v reakci na předložený návrh sociálních demokratů na hlasování o nedůvěře ministerskému kabinetu.

Možnost, že parlament před druhým kolem senátních voleb, tedy v průběhu příštího týdne, vyjádří vládě nedůvěru, ocenila sázkovka kurzem 3,6. Kurz 1,2 na to, že se zákonodárci nevysloví pro nedůvěru, však naznačuje, že k vládnímu zemětřesení nedojde. „ČSSD to podle nás nemyslí moc vážně. Hlasování o důvěře je jen součást volební kampaně, celá strana se teď soustředí na volby a nikoli na přemlouvání přeběhlíků,“ vysvětluje Vincent.

Úplně klidní však občanští demokraté být nemohou. Ústup ze slávy na krajské úrovni bude patrný. Na to, že ODS uhájí alespoň šest ze současných dvanácti křesel krajských šéfů, vypsala sázkovka kurz 1,7, možnost, že se to straně nepodaří, ocenila těsně kurzem 1,9. Zisky sociálních demokratů by se pak podle kurzů měly pohybovat na hranici čtyř hejtmanských křesel, na což Unibet vypsal kurz 1,4. Opačná možnost by vynesla dvouapůlnásobek vkladu.

A kdo se stane vítězem nejsledovanější bitvy – tedy hejtmanem Středočeského kraje? S kurzem 1,3 má současný šéf úřadu Petr Bendl výrazně větší šanci obhájit svoji pozici, než opoziční kandidát David Rath. Jeho šance usednout na středočeský trůn ocenila sázková kancelář kurzem 2,8. Existuje možnost, že by se hejtmanem stal někdo jiný, než tito dva rivalové? S kurzem jedna ku patnácti je podle Unibetu jiný hejtman téměř vyloučený.

zde najdete více informací o Unibet