Víte, v jakém věku zvládne dítě různé prázdninové aktivity?

(Praha 27. 7. 2018) – Kategoricky říct, v kolika letech je pro vaše dítě vhodná klouzačka, plavání s křidélky nebo aktuálně módní penny board se samozřejmě nedá, protože to záleží na šikovnosti a nátuře každého konkrétního dítěte.

Ze zkušeností jednotlivých maminek a provozovatelů dětských aktivit jsme přesto dali dohromady orientační doporučení, se kterým sportem nebo činností v daném věku začít:

• hraní na písku, kreslení křídou na chodník – od 1 roku
  • klouzání na klouzačce – od 1,5 roku
  • plastová motorka – 1,5 až 2 roky
  • plavání s kruhem/křidélky – od 2 let
  • kolo-odrážedlo – 2,5 až 3 roky
  • klasické šlapací kolo – od 3 let
  • kolečkové brusle, samostatné houpání na houpačce – od 5 let
  • penny board, samostatné plavání bez pomůcek – od 6 let

U žádné aktivity ovšem nezapomínejte na zvýšenou náchylnost k opruzeninám. „Pohyb na vzduchu je samozřejmě zdraví prospěšný, v létě ale mají děti větší náchylnost k opruzeninám. Víc se potí, následné zapaření a tření částí těla snadno způsobí, že narušenou pokožku zasáhne bakteriální nebo plísňová infekce,“ varuje MUDr. Jindřich Rutta, primář dermatologického oddělení Vojenské nemocnice v Brně.

Pro starší děti je možné doporučit na sportovní aktivity kvalitní funkční oblečení, které pomáhá kůži zbavovat potu. Žádnému z rodičů by v povinné výbavě neměl chybět vhodný přípravek pro případ, že už k opruzeninám dojde. „Vhodný je například Zitenax, který díky svému promyšlenému složení a zároveň příznivé formě krém-pasta dokáže opruzenou či narušenou pokožku spolehlivě ochránit. Neobsahuje parabeny ani parfémy a je bezpečný i pro velmi citlivou pleť malých dětí,“ doporučuje Marek Hochmann, šéf marketingu farmaceutické společnosti NextForce.

Nedávná anketa portálu Testovánonadětech.com ukázala, že přípravek proti opruzení jako prevenci používá sedm maminek z deseti.

zde najdete více informací o společnosti NextForce