Přírodní cannabidiol nahrazuje léčbu syntetickými kortikoidy

(Praha 12. 7. 2017) – Kortikoidy jsou uměle vyrobené chemické látky, které v medicíně umí zablokovat nežádoucí autoimunitní nebo alergickou reakci. Používají se proto jako účinná zbraň proti mnoha nemocem současnosti, jako je ekzém nebo lupénka. Jejich problém ale je, že způsobují celou řadu nežádoucích vedlejších účinků. Odborníci přitom říkají, že v dnešní medicíně existuje přírodní alternativa v podobě cannabidiolu (CBD).

„Vůbec nejde o nadsázku, když o cannabidiolu mluvíme jako o léku budoucnosti. Oproti psychoaktivnímu tetrahydrocannabinolu (THC) se jeho výzkumu v minulosti věnovalo méně pozornosti, přitom se ukazuje, že má ohromné farmakologické účinky,“ potvrzuje MUDr. Milena Blehová, odbornice na dermatologii ve Schrothových léčebných lázních v Dolní Lipové.

Legislativa zatím neumožňuje využití cannabidiolu v medicíně, už teď ale některým pacientům ulehčuje život. „Studie prokazují, že CBD je například dvacetkrát účinnější než aspirin. Do budoucna jistě nahradí spoustu synteticky připravovaných léčiv, která mají vážné vedlejší účinky,“ říká doktor Jiří Skalický z firmy Cebadex, který objevil směs CBD a březového výtažku patentovanou jako paranaturkortikoid Betuldiol.

„Zatím je povolené používat naši směs jenom v kosmetice. Snažíme se prosadit využití i v segmentu potravinových doplňků,“ dodává doktor Skalický. Právní omezení mimo jiného znamená, že i když už existují přípravky obsahující přírodní cannabidiol, zdravotní pojišťovny je pacientům nemohou hradit ani na ně částečně přispívat.

I tak už nyní pacienti trpící lupénkou, ekzémem nebo akné mohou kortikoidovou léčbu nahradit šetrnějšími přípravky s přírodním cannabidiolem, které pod značkou Epiderma vyrábí český Cebadex.

„Kortikoidy mají výhodu, že rychle zabírají. Po zmírnění onemocnění je ale vhodné přejít k indiferentní léčbě, například právě přípravky Epiderma,“ doporučuje doktor Skalický.

Přírodní cannabidiol je vhodný i pro léčbu dětí či těhotných žen. Syntetické kortikoidy naopak způsobují zpomalení růstu u dětí, zvyšují krevní tlak a jsou nevhodné u gravidních pacientek.

zde najdete více informací o společnosti Cebadex SE.