Lékárenská SimonPharma hlásí růst, nejvíc rostl online prodej

Tržby ryze české farmaceutické společnosti SimonPharma loni dosáhly 439,4 milionů korun. K růstu firmy tak zásadním způsobem přispěla internetová lékárna DocSimon, jejíž obrat meziročně vzrostl o víc než patnáct procent.

Celkové tržby společnosti vzrostly o 0,15 procent, což je souhrnný výsledek tří firemních pilířů. Kamenné lékárny SimonPharmy celkem utržily 143,7 milionů korun a posílily tak oproti loňsku o více než šest procent. Firemní lékárny tak loni obsloužily o dvě procenta více zákazníků, počet receptů, které od nich přijaly, ale vzrostl o pět procent.

Oddělení distribuce léčiv, které zásobuje jiné smluvní lékárny, nemocnice, zdravotnická zařízení a jiné obchodní partnery, s tržbami 184,5 milionů korun zaznamenalo skoro jedenáctiprocentní meziroční ztrátu. „Pokles obratů však byl kompenzován vyšší obchodní přirážkou prodávaných léčiv,“ dodává doktor Jan Šimon, předseda představenstva společnosti SimonPharma.

Internetová lékárna DocSimon fungující v pěti jazykových oblastech utržila 111,2 milionů korun. Oproti loňsku tak posílila o jednu šestinu a postarala se tak o 25,3 procenta celkového obratu společnosti.

„I přes nárůst obratu a tržeb se společnosti podařilo snížit náklady na prodej zboží o více než devět milionů korun,“ uvádí šéf představenstva doktor Jan Šimon. Ze stejného důvodu firmě meziročně téměř o dva miliony korun vzrostl stav zásob.

SimonPharma v roce 2010 vykázala celkový hospodářský výsledek – zisk po zdanění ve výši 4,9 milionů korun.

„Výsledky svědčí o stabilizaci firmy, další nárůsty očekáváme po zavedení věrnostních a bonusových karet SimonCARD,“ uzavírá předseda představenstva doktor Jan Šimon. Se zákaznickou kartou firma přišla letos v květnu.

:: Graf Vývoj tržeb společnosti SimonPharma v letech 2007 – 2010

Vývoj obratu společnosti SimonPharma 2007-2010

:: Graf Vývoj tržeb internetové lékárny DocSimon v letech 2007 – 2010

Vývoj tržeb DocSimon 2007-2010