Firmy urychlují výběr zaměstnanců, aby jim lidé neutekli ke konkurenci

(Praha 14. 8. 2018) – U nadpoloviční většiny firem (54 %) trvá výběrové řízení na obsazení pracovní pozice maximálně jeden měsíc. Téměř třetina firem (31 %) přitom potvrdila, že v posledním roce výběr zaměstnanců urychlila. Vyplývá to z online průzkumu, který mezi zaměstnavateli uskutečnila personální společnosti Předvýběr.CZ.

„Důvodem je jednoznačně obava, aby zajímavý uchazeč mezitím nepřijal pracovní nabídku u jiného zaměstnavatele,“ vysvětluje František Boudný, obchodní ředitel Předvýběru.CZ. Tento důvod zkracování výběrového řízení v průzkumu potvrdilo 43 % firem, kterých se to týká.

Na druhou stranu, nedostatek lidí na pracovním trhu pro šestinu firem znamená nutnost hledání nových kolegů protáhnout. Dvě třetiny firem (62 %) hlásí, že zájemců o volné místo se v posledním roce hlásí méně než dříve. „Podle poloviny z těchto respondentů je uchazečů o práci zhruba o čtvrtinu až polovinu méně, třetina dokonce cítí větší nedostatek zájemců,“ uvádí František Boudný.

Přestože je zájemců o práci velký nedostatek, přetrvává na straně zaměstnavatelů často kritizovaný nešvar – 26 % lidí, kteří se v poslední době zúčastnili pohovoru, nedostali od firmy, která je pozvala, žádnou odpověď, vyplývá z průzkumu mezi uchazeči o práci, který proběhl souběžně. Potvrzuje se ale velký tlak na zaměstnavatele, kteří se snaží reagovat rychle: 53 % zájemců o práci dostalo vyrozumění o výsledku pohovoru do jednoho měsíce.

„Máslo na hlavě mají ale i uchazeči o práci, mezi nimiž se v posledním roce rozmohl velký zlozvyk – často na domluvený pohovor vůbec nedorazí,“ říká František Boudný. Podle jeho odhadu se to u nižších pozic týká každého druhého a u prodavačů až dvou třetin z lidí pozvaných k pohovoru.

Nejčastěji je v současnosti ve firmách fluktuace do 10 % (uvedlo 46 % zaměstnavatelů) či v rozmezí 10-20 % (podle 39 % respondentů).

zde najdete více informací o společnosti Předvýběr.CZ