Čtvrtina zaměstnanců využívá ‚sick days‘ i pro jiné účely

(Praha 14. 11. 2018) – Každý čtvrtý zaměstnanec přiznává, že zdravotní volno, které firmy poskytují v případě nemoci bez nutnosti předložení neschopenky, využívá i k vyřešení jiných osobních záležitostí. Na druhou stranu, většina firem je benevolentní.

Podle internetového průzkumu, který uskutečnila personální společnost Předvýběr.CZ mezi zaměstnanci a také personalisty a šéfy malých a středních firem, jenom 75 % lidí sáhne po zdravotním volnu jen v případě nemoci. Zbývající čtvrtina využívá volno i k zařizování osobních záležitostí (55 %) nebo jako pohodlnou možnost získat volno navíc (45 %).

„Až na výjimky firmy uvádějí, že důvody čerpání volna nekontrolují. Je to ale logické, jde o dobrovolný benefit poskytovaný zaměstnavatelem, který už z principu je postavený na vzájemné důvěře,“ říká František Boudný, obchodní ředitel Předvýběru.CZ.

Nejčastěji (40 %) firmy poskytují dva dny zdravotního volna za rok, v některých firmách mohou zaměstnanci bez dokladu marodit až pět dní.

Mezi další benefity patří i dovolená navíc oproti zákonným dvaceti dnům. Dalších pět dní poskytuje 57 % firem, ještě delší dovolenou si může dopřát sedm procent zaměstnanců.

zde najdete více informací o společnosti Předvýběr.CZ