Češky v online Lékárně.cz navíc nakupují hlavně produkty pro úklid a zvířata, Slovenky víc myslí na děti

(Praha 18. 7. 2017) – Dvě třetiny položek v sortimentu internetové Lékárny.cz tvoří zboží, které nepatří mezi typickou lékárenskou nabídku. Zatímco před deseti lety měl e-shop v nabídce sedmnáct tisíc položek, dnes je to 25 800 aktivních produktů (na Slovensku téměř dvanáct tisíc). Běžná lékárna přitom nabízí zhruba osm tisíc produktů.

„I v našem oboru platí, že zákazníci si zvykají na pohodlí internetového nákupu, proto sortiment neustále rozšiřujeme,“ říká Zuzana Šenoltová, brand marketing manažerka Lékárny.cz.

Paradoxně tak z hlediska počtu položek pomyslně nejvíc místa v regálech zabírají výrobky kategorie krása a osobní hygiena – v Česku jde o 37 % všech položek, na Slovensku dokonce 43 %, nejvýznamnějšími položkami jsou tělová a pleťová kosmetika, vlasová kosmetika a parfémy. Druhou nejvýznamnější kategorií je výživa a produkty na hubnutí, které v obou zemích představují zhruba šestinu sortimentu.

Češi a Slováci (respektive spíše Češky a Slovenky, když větší část zákazníků tvoří ženy) se jinak liší v tom, co kromě lékárenského sortimentu v e-shopu nakupují. V českých zemích vedou spíše výrobky týkající se domácnosti a úklidu a chovatelské potřeby (obě kategorie po sedmi procentech), zatímco na Slovensku výrazně dominuje sortiment pro děti a maminky představující jednu desetinu všech položek.
„Slováci narozdíl od Čechů zatím na webu moc neobjevili sekci domácí potřeby a úklid, ale přírodní kosmetika je jim hodně blízká,“ shrnuje šéfka brandu Zuzana Šenoltová.

Schopnost Lékárny.cz nabízet i další produkty kromě většího pohodlí pro zákazníky znamená i konkurenční výhodu v podnikání. Internetový trh s léky a potravinářskými výrobky představuje asi 800 milionů korun, zatímco kosmetika až 1100 milionů. Drogistický sortiment na internetu zatím tvoří zhruba pětinu těchto tržeb, ale vykazuje výrazný meziroční nárůst.

zde najdete více informací o e-shopu Lékárna.cz